Draadglas

Draadglas is een glassoort met in het glas, als wapening, metalen draden in een meestal vierkant rasterpatroon. Het gaaswerk houdt bij breuk van de ruit de glasscherven bijeen waardoor draadglas tot de veiligheidsglassoorten behoort. Er worden verschillende soorten draadglas onderscheiden.

De meest voorkomende zijn:

  • Bruteglas (ook: bruut of brut glas): licht geribbeld, half doorzichtig. Deze soort wordt vaak als dakbeglazing gebruikt.
  • Spiegeldraadglas: echt vlak, goed doorzichtig (geslepen en gepolijst draadglas).

Minder voorkomende soorten zijn:

  • Engels draadglas: veel kleine bobbeltjes, van half doorzichtig tot bijna ondoorzichtig.
  • Draadglassoorten met figuurglas.
  • Draadglas in de vorm van een golfplaat.

Tegenwoordig wordt draadglas volgens de continue methode gemaakt (volgens hetzelfde principe als floatglass). Het draad heeft een diameter van ongeveer 0,5 mm en bestaat meestal uit een legering van ijzer en nikkel. Deze samenstelling heeft dezelfde uitzettingscoefficient als glas, zodat de kans op spanningen in het glas minimaal is.

Draadglas behoort tot de brandvertragende materialen: bij brand barst en breekt het glas, maar de stukken blijven aan elkaar en vormen zo een brandwering. In Nederland geldt voor draadglas een brandvertraging van van 20 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van de glasoppervlakte in de muur (een kleinere muuropening geeft langer bescherming).

Voor nadere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Binnen zestig minuten ter plaatsen

Voor minder urgente zaken kunt u het online formulier invullen of uiteraard telefonisch contact opnemen op telefoonnummer 06-23 313 374. Dit telefoonnummer is ook 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar bereikbaar in geval van calamiteiten. Glasservice Purmerend zorgt ervoor dat een vakbekwame glaszetter binnen 60 minuten ter plaatse is in heel Noord-Holland. Een prettig en veilig idee!